Kyrönimi2.gif (27183 bytes)
ETUSIVU  HÄMEENKANGAS  POHJANKANGAS   KESÄTIE  TALVITIE   KIEVARIT  HISTORIAA  TALOT  MATKAILU  LINKKEJÄ

 

©Antero Perttula 2022
Tieosuuksien jako 1692

”Siltavouti Juho Juhonpoika pyysi saada tietää, tuleeko tieosuudet jakaa rahvaan kesken veroäyrien vai talolukujen mukaan. Lautakunta harkitsi, että mukavimmin tieosuuksien jako kävisi taloluvun mukaan, kuten maanlain rakennuskaaren ensimmäisessä luvussa sanotaan. Niinpä siltavouti määrättiin jakamaan tieosuudet taloluvun mukaan.

Tämän ohessa määrättiin kruununvouti hyvinluotettu Engelbrecht Staare apunaan muutamat lautamiehet harkitsemaan pappilan kohdalla, voidaanko maantie muuttaa takaisin menemään sille kohtaa peltojen läpi, jossa se on aiemmin kulkenut sen. Nimittäin sitä karjakujaa eli aidattua karjan kuljetusreittiä, mistä tie nykyisin kulkee Tuokkolan ja pappilan peltojen välillä, ei voida korjata. Se johtuu siitä, että syksyisin ja keväisin vesi nousee tielle ja tiestä tulee kelvoton kulkea. Katselmuksen jälkeen asiasta tehdään päätös.”

Lähde: Kansallisarkisto Kihlakunnanoikeuksien renovoidut tuomiokirjat Varsinaisten asioiden pöytäkirjat 1692–1692 (KO a:12) Hämeenkyrön ja Ikaalisten syyskäräjät 17. ja 18.10.1692, sivu 338v, jakso 399 http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=3668958