Kyrönimi2.gif (27183 bytes)
ETUSIVU  HÄMEENKANGAS  POHJANKANGAS   KESÄTIE  TALVITIE   KIEVARIT  HISTORIAA  TALOT  MATKAILU  LINKKEJÄ

 

©Antero Perttula 2022
Kyrönkankaantien tieosuuksien jakoperusteista 1693

”Siltavouti Juho Juhonpoika esitti korkeanjalosukuisen herra maaherran tälle oikeudelle 17. lokakuuta 1692 osoittaman lähetteen. Sen mukaan pitää tarkastaa Kyrön ja Ikaalisten pitäjien pyynnöistä:

 1)
Mitä maantielle pappilan sillalta nimismiehen taloon pitäisi tehdä. Sitä osuutta, joka menee pappilasta karjakujana eli aidattuna karjan kuljetusreittinä peltojen läpi nimismiehentaloon, jota karjakujaa pitkin karja kulkee sekä sille nousee keväisin ja syksyisin tulvat, ei voida korjata tai ylläpitää.

2)
Pitääkö Laitilan silta kokonaan sulkea yleistä käytöstä

3)
Pitäjäläiset pyytävät, että siltojen rakentamiset pitäisi heidän kesken jakaa siten, että ikaalislaiset hoitavat Ikaalisten alueella olevat sillat ja Hämeenkyröläiset heidän alueellaan olevat sillat.

4)
Tieosuudet tulee jakaa talojen äyriluvun eikä taloluvun mukaan.

Nämä asiat esiteltiin rahvaalle ja käräjäväelle. Sitten tehtiin seuraavat päätökset:

1)
Pohjanmaalle menevä yleinen tie, joka kulkee pappilan peltojen läpi, rakennetaan kokonaan uudelleen ja siirretään toiseen paikkaan kulkemaan Kurjenmäenkankaalta nimismiehentaloon. Sen jälkeen matkaajat voivat reissata paljon mukavammin Pohjanmaalle tai nimismiehentaloon ja se hyödyttää koko seutua.

2)
Laitilan silta on välttämätön niille 30 talolle, jotka sijaitsevat sillä seudulla. Se on tarpeen heidän matkoillaan kaupunkiin, kirkkoon ja käräjille. Sitä käyttävät myös niin kruununpalvelijat kuin pappiskuntakin. Siksi tuomitaan, että sitä osuutta pitäjäläisten on hoidettava.

3)
Rahvas on yksimielinen siitä, että pitäjien sillat jaetaan pitäjittäin heidän kesken.

4)
Suurin osa rahvasta oli sillä kannalla, että tieosuuksien jako olisi parasta tehdä taloluvun mukaan. Tämä siitä syystä, kun jotkut talot, joilla on alhainen veroäyri, ovat tiluksiltaan laaja-alaisia niiden heikkolaatuisuuksien vuoksi. Se hyödyttää myös niitä, jotka on muinoin laitettu korkealle verolle. Vielä moni talonpoika, joiden talo on 2 tai 3 äyrin verolla, käyttää teitä saman verran, kuin ne, jotka on laitettu verolle kuudesta tai useammasta äyristä.

Tämä viimeinen on kyllä heiltä täysin sopimaton ehdotus. Tämä rasitus yhdistettäisiin samalla tavalla kuin tuomarin- ja laamanninverot, jotka menevät kaikilta taloilta samalla tavalla, siksi kun kaikki käyttävät tietä saman verran. Asia kuitenkin alistetaan korkeanjalosukuisen herra maaherran määrättäväksi.”

Lähde: Kansallisarkisto Kihlakunnanoikeuksien renovoidut tuomiokirjat Varsinaisten asioiden pöytäkirjat 1693–1693 (KO a:13) Hämeenkyrön ja Ikaalisten talvikäräjät 27. ja 28.2. sekä 1.3.1693, sivut 96–96v, jaksot 168–169 http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=3669420