MESSON     KUSTANTEET     TILAUS    YHTEYSTIEDOT Messon Kustannus
on yleiskustantaja, kustannamme kaikkea tieto- ja kaunokirjallisuutta.

 


MESSON.fi

Erikoisalojamme ovat
tiedekirjat, historiateokset ja
kotimainen kirjallisuus.
Hyvät julkaisuehdot,
asiantunteva kustantaja.

Emme toistaiseksi ota vastaan uusia käsikirjoituksia.

 

ESIMERKKEJÄ KUSTANTEISTAMME:

Taidekirjat:
Juhani Tarna
:

IHMISEN MILJÖÖ
maalauksia ja piirustuksia

- ensimmäinen painos
- pehmeäkantinen,
sid

- 96 sivua, värikuvitus

36,50 euroa

ISBN 978-952-5773-03-3

 

IHMISEN MILJÖÖ

Juhani Tarnan taiteessa vaikuttavaksi voidaan, ja perusteltavasti tulee myös, nostaa populääri ja pop-taiteellinen kehys. Tähän yhdistyivät sotien jälkeisen pulan väistymisen oloissa amerikkalaisen viihdeteollisuuden tehokkaasti levittämät uutuudet, kuten sarjakuvat, film noir -elokuva, kioskikirjallisuus sekä jazz- ja iskelmämusiikki.

Kankaanpään Niinisalossa varttuneen nuorukaisen mielessä vaikutteet kypsyivät hämmästyttävän varhain modernismiksi, jonka ensimmäisiä tietoisia ilmaisuja olivat 1950-luvun sarjakuvakokeilut. Tarnan tuotannon voima ja yhtenäisyys kumpuaa merkittävästi jo tuolloin tavoitellusta populääristä todellisuudesta.

Tarna liittää populääriin suurena tyylinä tavaraestetiikan mutta kritisoi massatuotantoa. Hänelle varioitavuus on alisteista esteettiselle; populääri on urbaani miljöö, laadullinen kvaliteetti, jossa ihminen, taide ja ympäristö yhdistyvä monikerroksiseksi kuvaksi ja kuvien sarjaksi. Nämä variaatiot eivät ole Tarnalle vain joukko temaattisesti yhteen liittyviä kuvia vaan kehittyvä moderni elämismaailma ihmisineen, jota hän töissään optisena todellisuutena tavoittelee ja heijastaa.

 

Oppikirjat
Annakaisa Ek:
Verisolujen tunnistusaapinen

- toinen painos, teräskierreselkä
- 80 sivua, nelivärikuvat

29 euroa

ISBN 978-952-5773-02-6

 

Verisolujen tunnistusaapinen

MGG-värjättyjen verisolujen tunnistusaapinen on kehitetty hematologian alkuvaiheen ammattiopintoihin tukemaan ammatillisten perusvalmiuksien saavuttamista. Verisolujen mikroskooppista tunnistamistaitoa tarvitaan päivittäin hematologian laboratoriossa. Verisolujen morfologisen tunnistamisen oppiminen alkaa perifeerisen verenkierron normaaleista soluista, minkä jälkeen voidaan tunnistaa verisolujen patologisia muutoksia.

Kypsyvät verisolut jaotellaan verisolulinjoittain. Lymfosyyttisarjan, monosyyttisarjan sekä granulosyyttisarjan solut kuuluvat valkosoluihin. Punasolut kypsyvät erytrosyyttisarjan solujen kautta ja verihiutaleet trombosyyttisarjan solulinjasta. Solujen kehittyessä tapahtuu solutyypeittäin yksilöllisiä muutoksia. Yhteisinä tunnusomaisina morfologisina piirteinä ovat tuman pieneneminen, kromatiinirakenteen tiivistyminen, nukleolien häviäminen, sytoplasman yksilöllinen kypsyminen sekä primääri- ja sekundaarigranulat.

 

Sukututkimukset
Pentti Luodetlahti
Kustaan kirja
Kalle Kustaa Luodetlahden suvusta

- pehmeäkantinen
- 150 sivua, mv-kuvitus

25 euroa

 

 

 

Kustaan kirja - Kalle Kustaa Luodetlahden suvusta

Kustaan kirja liittää Rytilän sukukirjojen 1-3 runkoon Kalle Kustaa Luodetlahden Karvian sukuhaaran 347 jälkeläistä.

Silloin kun on ollut käytettävissä, mukana on tietoa myös puolisoiden vanhemmista ja isovanhemmista. LS 1, julkaistu 31.7.2022.

Oppaat
Niilo Niemi:
Seitsemän hunnun tanssi
Tiedon, evoluution ja uskon tie

- ensimmäinen painos, nidottu
- 208 sivua

15 euroa

ISBN 978-952-5773-01-9

 

Seitsemän hunnun tanssi - Tiedon, evoluution ja uskon tie

Niilo Niemi johdattaa lukijan uskontojen suvaitsevan ydinsanoman kautta tiedon ja uskon yhdistämisen tielle, joka kantaa valoisaan yksilölliseen uskonnollisuuteen ilman karismaattisen kreationistisen liikkeen ahdistavia äänenpainoja.

Niemen tekstissä puhuu omaääninen lukeneisuus ja pitkän elämänkokemuksen muokkaama lämmin humanismi.

Kirja sopii jokaiselle uskontojen olemuksesta kiinnostuneelle ja tieteellisen tiedon, evoluution ja uskon yhteyttä pohtivalle.

Niilo Niemi on toiminut mm. suurehkon suomalaisen yrityksen kehitys- ja johtotehtävissä. Työssään hän piti tärkeänä asettaa asiat laajempaan kuvioon ja selvittää vaikutukset suurempiin kokonaisuuksiin ennen johtopäätösten ja merkittävien ratkaisujen tekemistä. Niin myös tässä teoksessa.

Salome tanssii. Mitä tanssi paljastaa, sen Niemi jättää lukijan pohdittavaksi.

Itsetunto 137.jpg (23092 bytes)
Janne Viljamaa:

Itsetunto kuntoon

- toinen, tarkistettu painos, nidottu
- 255 sivua

26 euroa

ISBN 978-952-5773-00-2

Itsetunto kuntoon

Teoksessa pohditaan itsetunnon olemusta ja tasavertaista vuorovaikutusta elämässä, parisuhteessa ja työpaikalla. Kirja itsetunnosta kiinnostuneille, opettajille, kasvattajille ja henkilöstöasioiden parissa työskenteleville.

Itsetuntemus on avain itsearvostuksen löytämiseen. Tulee uskaltaa tunnistaa ja kohdata heikkouksiaan, se auttaa tuomaan myös yksilön parhaat puolet esiin. Kirja antaa ajattelun siemeniä. Sosiaalipsykologi Janne Viljamaa toimii opettajana ja itsetuntokouluttajana. Hän on kirjoittanut aiheesta useita artikkeleita. Viljamaa on myös tunnetun Sohvaperunasta ikiliikkujaksi -teoksen kirjoittaja.

Romaanit
Vesivahinko 137.jpg (20275 bytes)
Silja Mansikka:
Vesivahinko

- ensimmäinen painos, sidottu

- 366 sivua

27,90 euroa

ISBN 978-952-99256-9-8

 

 


Valehtelijan.jpg (7374 bytes)Silja Mansikka:
Valehtelijan Paratiisi

- ensimmäinen painos, nidottu
- 356 sivua

23 euroa

ISBN 952-99256-1-1


Vesivahinko

Narsistinen psyykkisesti häiriintynyt mies, joka tuntee vallankäytön välineet. Äidin ja tyttären ongelmallinen suhde. Kahden elämää kokeneen naisen kaiken kattava ystävyys. Jokaisella meillä on kysymyksiä, jotka jäävät kysymättä, avaimia ilman sopivia ovia. Pienikin muutos tai sattuma voi avata mahdollisuuden, havahduttaa näkemään selkeämmin. Silja Mansikan kuudes romaani riisuu naamioita mallien, kauneusleikkausten ja muodin kovassa maailmassa.

 

 

 


Valehtelijan Paratiisi, historiallinen romaani:

”1700-luvun puoliväli. Ikaalisten suurpastoraatti, itäisellä puolella Jämijärvi, Parkano ja Ikaalinen, läntisellä Kankaanpää, Karvia ja Honkajoki. Erityisen leiman alueelle antaa tie, väylä suureen maailmaan. Kankaalla pulppuaa lukemattomia lähteitä ja lähteistä virtaa puroja, jotka laskevat vetensä jokiin ja korpijärviin. Vahva lähde pulppuaa juuri Hämeenkankaan ja Pohjankankaan yhtymäkohdassa.

Eräänä heinäkuun päivänä kuningas matkustaa suurine seurueineen Helsingistä Pohjanmaalle. Hän etenee pitkin kangastietä ja pysähtyy Lähteelle aterioimaan.

Nuoren tutkijan tehtävänä on selvittää, minkälainen vaikutus harjujen valtavilla pohjavesivarastoilla ja lähteiden runsaudella on ollut alueen elämään. Tutkimustyön valmistuttua hänelle ovat auenneet myös hänen oman sukunsa mieltä kiehtovat arvoitukset.

Kaksi monipolvekkeista tarinaa, 1700-luvulle ja nykyaikaan sijoittuvat. Kumpikin synnyttää oman jännitteensä. Suurin jännite kuitenkin syntyy siitä, miten tarinat koskettavat toisiaan ja lopuksi kietoutuvat yhteen. Valehtelijan Paratiisi sisältää runsaasti historiallisia tosiseikkoja, mutta myös riemukkaita valloitusretkiä mielikuvituksen maailmaan.”

 

Elämänkerrat:
Porin-Matti_72_137.jpg (8157 bytes)
Minna Torppa:
PORIN-MATTI
Saarijärveläisen Matti Kauppisen tie aurankurjesta kansanvalistajaksi

- ensimmäinen painos, sidottu
- 408 sivua, kuvaliite

38 euroa

ISBN 978-952-99256-7-4

PORIN-MATTI

Taitavasti kirjoitettu ja laajaan aikalaiskirjeenvaihtoon tukeutuva ajankuva Matti Kauppisen elämästä.

Porin-Matti kertoo saarijärveläisen Matti Kauppisen tiestä savupirtin pojasta kansanvalistajaksi ja Satakunnan Museon perustajaksi. Jyväskylän seminaarin ensimmäisiin kasvatteihin kuulunut Kauppinen ehti yli 90-vuotisen elämänsä aikana nähdä Suomen kehittyvän suuriruhtinaskunnasta itsenäiseksi valtioksi. Opettajantyönsä ohella hän osallistui 1800-luvun lopulla useisiin yhteiskunnallisiin liikkeisiin ja seurojen perustamiseen Porissa.

Satakunnan Museon johtaja professori Unto Salo on kuvannut edeltäjäänsä näin:

"Matti Kauppinen kuuluu niihin ensimmäisen polven kansakoulunopettajiin, jotka piirsivät nimensä - rohkenemme sanoa - koko maan kulttuurihistorian lehdille. -- Hän oli museoalalla kerääjä, talteen ottaja, varmasti merkittävimpiä maassamme ja siten verrattavissa Lönnrotin seuraajiin kansanrunouden piirissä." (Kotiseutu 1958/7.)

 

Harrastuskirjat:
Pentulaatikosta_137.jpg (33763 bytes)
Taina Morottaja:
Pentulaatikosta
parhaaksi kaveriksi

- ensimmäinen painos, sidottu
- 118 sivua

19 euroa

ISBN 952-99256-6-2

Pentulaatikosta parhaaksi kaveriksi

Kirjoittaja Taina Morottaja on oululainen kennelin omistaja, jolla itsellään on lauma Bichon Havanais -koiria.

Morottoja kirjoittaa eloisasti ja kokemuksesta koiran hankkimisesta, omistajaperheen arjesta ja lemmikin kanssa harrastamisesta. Hän antaa käytännön ohjeita koiran kouluttamiseen, esittelee toko- ja agility-toimintaa ja perehdyttää koiranäyttelyiden saloihin. Morottaja ottaa myös kantaa. Hän mm. korostaa jalostuksessa hyvää terveyttä ja tuo esiin näyttelyjen tuomarien vastuun koirarotujen tulevasta kehityksestä.

Kaunis ja tietorikas teos jokaiselle koirien ystävälle ja koirista kiinnostuneelle. Runsas nelivärikuvitus. Liitteenä koirarodut.

 

 

Tiedekirjat
Kasvun_kaavoitus_72.jpg (25834 bytes)
Juho Rajaniemi:
Kasvun kaavoitus - Tapaus Raahe 1961-1996

- ensimmäinen painos, nidottu
- 230 sivua

46 euroa

ISBN 952-99256-4-5

Kasvun kaavoitus

Arkkitehti Juho Rajaniemen väitöskirja tarkastelee suomalaisen kaavoituksen suhdetta jatkuvan kasvun ideologiaan.

Jokaisen suunnittelijan. päättäjän ja osallistuvan kuntalaisen on hyvä olla tietoinen kaavoitusjärjestelmän heikkouksista ja hyvistä puolista.

Rajaniemi tarkastelee kaavoituksen yhteyttä kasvun ideologiaan erimerkkinään Raahen kaavoitus vuosina 1961 - 1996. Ajanjaksoon sisältyy suuren teollisuuslaitoksen sijoittumisen vaikutuksia ja merkittäviä ennakoidun kasvun muutoksia. Tutkimustulokset ovat hyvin ajankohtaisia 2000-luvun kaavoituksessa.

Teos osoittaa, miten pyrkimys kasvuun saa kaupunkien suunnittelussa erilaisia ilmenemismuotoja: kaavoittajan ammattitaitoon perustuvan heroistisen, ylhäältä alaspäin suunnatun hierarkkisen, tieteellisyyteen uskovan holistisen ja lopulta myönteisiin talousvaikutuksiin vetoavan hektisen kaavoituksen käytäntöjä.

"Kasvuyhteiskunnan toimivuudelle on eduksi, että kääntäessään uuden sivun suunnittelutavoissaan kaavoittajat eivät huomaa, että kirja on sama: 'Kasvun kaavoitus'."

 

Kuvateokset
Aitat_72.jpg (12490 bytes)
Raija Collander  (toim.):
Aitat

- ensimmäinen painos, sidottu
- 136 sivua

38 euroa

ISBN 952-99256-3-8

 

Aitat

Raija Collanderin toimittama Aitat-teos kertoo perinteisten aitta- ja luhtirakennusten käytöstä, historiasta, tyylipiirteistä ja kunnostamisesta. Historiasta ja tyylipiirteistä kirjoittaa Satakunnan museon tutkija Sirkka Liisa Hakala ja aittojen korjausrakentamisesta Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa opettava arkkitehti Eija Hesso. A4-kokoisen teoksen runsas värikuvitus on Pohjois-Satakunnasta.

Teos lämmittää jokaisen perinteisestä rakentamisesta, arkkitehtuurista, rakennushistoriasta ja antiikista kiinnostuneen mieltä. Perusteos rakennusalan ja arkkitehtuurin oppilaitoksille. Sopii hyvin myös lähdeteokseksi kouluille. Mainio ja kaunis lahjakirja.

 

 

 

Runokirjat
Helmi.jpg (6577 bytes)
Helmi Luodetlahti:
Ajatelmia arkisista asioista

- ensimmäinen painos, sidottu
- 122 sivua
- piirrokset
  Hannu Erämaa

23 euroa

ISBN 952-91-5316-3

UUSI
Helmi Luodetlahti:
ELÄMÄN MUTKAISET MATKAT

- 1. painos, sidottu
- 150 sivua
- piirrokset
  Hannu Erämaa

23 euroa

ISBN 952-91-5773-04-0

 

Helmi Luodetlahden toinen kokoelma jatkaa omaäänistä runoutta elämästä ja ihmisen kasvusta.
Runoissa lukijaa puhuttelee tunteva ihminen, joka kuvaa elämän arvokkaana, lahjana niin iloina kun huolten hetkissä.
Säkeiden kudoksessa on kaikenväristä lankaa.

 

Historiateokset
Sorto.jpg (6951 bytes)
Jouko Nurminen:
Sortokausista sotavuosiin -
Kankaanpään suojeluskunta ja lotat

- toinen painos, nidottu
- 319 sivua, runsas kuvitus
- yli 1000 henk.  hakemisto

33 euroa

ISBN 952-99256-0-3

 

 

Saatavissa myös:

Kangastie.jpg (23594 bytes)Toim. Esa Laakso:
Kyrönkankaantie

- ensimmäinen painos
- 151 sivua, sidottu

- valokuvia, piirroksia
Vanhan Kyrönkankaantien historiaa ja nykypäivää, kirjoittajina Mauno Jokipii ym.

20 euroa

 

 

Laulukirja.jpg (21381 bytes)Jaakko Kaappa:
Kankaanpään kansanlaulukirja

- 1. painos
- 428 sivua, sidottu
- yli 250 laulun sanat ja nuotit


18 euroa

TILAUS